dilluns, de juny 11, 2007

Montserrat, un símbol entre els núvols...


Montserrat és un petit massís d’uns 10 quilòmetres de llarg i poc mes de 5 d’ample que, amb el pas dels segles, ha esdevingut el cor del Principat de Catalunya.

De perfil únic, s’aixeca solemnement presidint tres comarques administratives catalanes: El Baix Llobregat, el Bages, i l’Anoia.

És popularment nomenada la Muntanya Santa. Aquí trobarem dos punts importants: el cim de Sant Jeroni, situat a 1.224 metres damunt el nivell del mar, i el monestir benedictí de Montserrat, situat a 720 metros d'altitud.

Deixant de costat la dimensió política que té Montserrat, remarquem la seva dimensió religiosa, que ve donada per lexistència del monestir i Santuari de la Mare de Déu de Montserrat. El monestir té uns llunyans orígens en un primer edifici fundat durant el període comtal per Oliva de Santa Maria de Ripoll, l’any 1025.

Posteriorment, l’any 1409 obtindria la dignitat d’abadia. D’aquell primer monestir fins l’actualitat, és conserva una paret del pòrtic d’estil romànic de l’antiga església del segle XII i part del claustre gòtic.

L’actual basílica, contemporània en la construcció de l’església parroquial d’Esparreguera, seria consagrada a l’any 1592. L’atri és del segle XVIII i la façana principal corresponen a la postguerra del 1936-1939.

La devoció a la Mare de Déu de Montserrat vindrà representada per una talla romànica del segle XII-XIII, dolçament nomenada “La Moreneta”, que, d’ençà la seva entronització de l’any 1881, se li confiaria la Protecció del Principat de Catalunya.

Com a centre cultural de primer ordre, acull una nombrosa col·lecció d’obres de grans artistes catalans, i disfruta d’una biblioteca amb 300.000 volums, que li confereixen un valor universal. A mes, Montserrat aporta un nucli d’investigació i de cultura única a Catalunya.


Vídeo del LLuís Artigas de la muntanya i santuari de Montserrat



Montserrat, un símbolo entre las nubes...


Montserrat es una pequeña montaña de unos 10 kilómetros de largo y poco más de 5 de ancho que, con el paso de los siglos, se ha convertido en el corazón del Principado de Cataluña.

De perfil único, se nos levanta solemnemente presidiendo tres comarcas administrativas catalanas: El Baix Llobregat, el Bages, y le Anoia.

Es popularmente llamada la Montaña Santa de Montserrat. En Ella encontraremos dos puntos importantes: la cima de San Jerónimo, situado a 1.224 metros sobre el nivel del mar, y el monasterio benedictino de Montserrat, situado a 720 metros de altitud.

Dejando de lado la dimensión política que tiene Montserrat, remarquemos su dimensión religiosa, que viene dada por la existencia del monasterio y Santuario de Nuestra Señora de Montserrat. El monasterio tiene sus remotos orígenes en un primer edificio que fue fundado durante el período condal por Oliva de Santa Maria de Ripoll, en el año 1025.

Posteriormente, en el 1409 obtendría ya la dignidad de abadía. De este primer monasterio hasta nuestra actualidad, se conserva una pared del pórtico de estilo románico de la antigua iglesia del siglo XII y parte del claustro gótico.

La actual basílica, contemporánea en la construcción de la iglesia parroquial de Esparreguera, seria consagrada en el año 1592. Su atrio es del siglo XVIII y la fachada principal corresponden a la posguerra del 1936-1939.

La devoción a Nuestra Señora de Montserrat viene representada en una talla románica del siglo XII-XIII, dulcemente llamada “La Moreneta”, que, desde su entronización del año 1881 se le confiaría la Protección del Principado de Cataluña.

Como centro cultural de primer orden, acoge una numerosa colección de obras de grandes artistas catalanes,y disfruta de una biblioteca con 300.000 volúmenes, que le confiere un valor universal. Además, Montserrat aporta un núcleo de investigación y de cultura único en Cataluña.