dimarts, d’octubre 03, 2006

Núria Casals exposa a l’espai DOGA


Per Lluís Artigas Jorba



El dia 13 de juliol va tenir lloc la inauguració de l’acreditada artista Núria Casals dins de l’anomenat Espai DOGA, situat a l’Autovia A-2 Km. 583 d’Abrera (Barcelona), i que romandrà oberta fins el dia 6 d’octubre del 2006. Un espai polivalent destinat a exposicions d’olis, acrílics, fotografia, aquarel·les, dibuix, escultures.... d'acreditats artistes del moment.

Núria Casals ens ofereix una col·lecció de treballs monogràfics sobre personatges vinculats a l’empresa del sector de l’automoció DOGA, amb la seu social a la localitat d’Abrera (Barcelona). I que té indústries a Martorell, Esparreguera, Viladecans, Navarra; i a l’estranger, en llocs com a Brasil e Itàlia, entre altres llocs. Igualment té importants delegacions comercials en diversos països com EEUU, França...

L’exposició monogràfica recull un total de 48 acrílics de mides 35 x 25 cm. Porta per nom “Groc, vermell, negre; vermell, negre, groc; negre, groc, vermell” al·ludint als colors corporatius d’aquesta Industria.

Són retrats de persones vinculades a la nostra Empresa. Moltes d’Elles en actiu; altres, feliçment ja jubilades d’Ella. Inclouria també retrats d’alguns dels nostres representants, com també de distribuïdors i proveïdors de la casa.

El visitant pot veure en l’obra esposada a un total de nou ex empleats de l’Empresa ja jubilats; a sis proveïdors, tres distribuïdors i, onze representants comercials de DOGA, i disset empleats que anirien des de l’alta direcció de l’empresa, fins a personal de planta de la factoria situada a Abrera.

És, doncs, un èxit doble. Primer, per oferir-nos novament dins de l’Espai DOGA una exposició de qualitat. D’una artista de pinzellades madures i equilibrades, que sap resoldre les dificultats del retrat amb unes pinzellades de tècnica vigorosa i espontània.
Res no hi falta. Cada quadre té allò que necessita per oferir en síntesis el que ha estat tot una vida de cadascun d’aquest quaranta vuit personatges. D’aquestes quaranta vuit vides.
Segon, perquè es tracta d’una aposta intel·ligent aquesta exposició.
En un mon com el nostre, on el prestigi i el reconeixement son també un be intangible però de valor, no cap dubtes que veure’s retratat per una artista és, -quan menys-, una experiència gratificant que més a més, demostren un públic reconeixement social. Pot esdevenir, doncs, un aglutinant més per aconseguir allò que denominaríem “esperit de pertinença” o esperit d’equip a una mateixa Empresa. Una realitat que caldria sempre potenciar a tots els nivells dins del nostre teixit empresarial.

Sònia Farré ens presentaria poèticament l’artista i els retrats realitzat:

“El tempo colorístic que la Núria Casals utilitza per introduir-nos en la seva nova exposició està format, com el seu títol indica, pels colors corporatius de l’empresa DOGA. La firma del seu art rau en la integració de varies influencies (passant del disseny gràfic al cartellisme o figurativisme de Lucien Freud) que ha donat lloc a l’estil tan personal que ens ofereixen els seus retrats.
Es necessita una certa dosi de valentia per caure en mans d’aquesta cirurgiana de la fisonomia que, amb una tècnica acurada, un enfoc meticulós i una gran psicologia visual, extrau de cada rostre la consciencia de les arrugues més superficials per mostrar-nos la foscor de l’anima del personatge...”

Na Núria Casals cursaria estudis de decoració (DIAC-EIADE) de 1981 a 1984; de disseny gràfic (ELISAVA) de 1990 a 1994, i de dibuix i pintura a l’Acadèmia Sanvisens de 1985 a 1996. Ampliant actualment els seus coneixements d’escultura al Taller d’Art Maño.




La seva bibliografia recull exposicions a la Galeria AGORA-3 de Sitges (Barcelona) els anys 1987, 1988, i 1989. A la Galeria CENTRE PASSATGE de Barcelona l’any 1987. Al REIAL CENTRE ARTÍSTIC DE BARCELONA l’any 1990.
A obtingut diversos premis en concursos de pintura, com també ha estat seleccionada la seva obra en diversos certàmens de categoria. A partir de l’any 2004 Núria Casals s’especialitza en retrats, aconseguint una vigorosa tècnica i merescut prestigi dins els cercles artístics nacionals.

Les obres exposades serien les següents:

Barroso, Montse. (Directora DOGA Francia)
Bennour, Fatima. (Representant en Túnez)
Blanco, Enrique. (Representant en La Coruña)
Blasco, Antonia. (Representant en Valencia)
Boix, Jordi. (Director Industrial Estampació)
Bonello, Cristina. (Director DOGA Italia)
Cabeza, Manolo. (Responsable Recepció Materiales)
Casals, Núria. (Autora de la exposició)
Carrique, Rafael. (Proveïdor: Talleres Garrique)
Casanovas, Bartolomé. (Representant per Catalunya)
Coso, Angel. (Proveïdor: TALLIN)
Cubero, Francisco. (DOGA de 1958 al 1991)
Duarte, Antonio. (Preparador Área MOBE)
Espada, José. (DOGA del 1961 al año 2005)
Falkenström, Frederic. (Distribuïdor MCC de Suecia)
García, Enric. (DOGA del 1972 al 2005)
García, Toni. (Director General)
Gavañach, Jordi. (DOGA del 1985 al 2002)
Guzmán, Juan. (Conseller)
Ismail, Sami. (Representant a Egipto)
Hattia, Solly. (Representant a Sudáfrica)
Lacoma, Fermín. (Director Industrial MOBE)
Lorente, Jorge. (Representant a Madrid)
Madrieño, Eugenio. (DOGA del 1972 al 2005)
Martínez, Maria José. (Adjunta Direcció General)
Massanet, Salvador. (Proveïdor: Micrometre Tallers)
Menéndez, Roberto. (Representant de Asturias)
Nadal, José Maria. (DOGA del 1987 al 1998)
Nassarre, Alejandro. (Plans Construction Director)
Page, Nik. (Distribuïdor: MCC Gran Bretaña)
Parviainen, Matti. (Representant a Finlandia)
Pontille, Alain. (Distribuidor: MCC de Francia)
Quintos, Jorge. (Proveïdor: TACSA)
Rebolledo, Marcela . (Directora DOGA Brasil)
Ribera, Joseph Maria. (DOGA del 1971 al 2000)
Ripoll, Matías. (Director RRHH)
Rodríguez, Diego. (Proveïdor FUN4)
Ros, Antonio. (Director Administratiu-Financer)
Rosell, Montse. (Exportació Area Manager)
Roure, Manuel. (Director Filials Internacionals)
Salinas, Rafael. (Representant a Mèxic)
Sánchez, Alberto. (Director Comercial)
Seisdedos, José Maria. (DOGA del 1965 al 2002)
Torpe, Philip. (Representant Inglaterra)
Vidal, Natalia. (DOGA de 1970 al 1997)
Vilanova, Alfred. (Proveïdor CGR Europa)
Villar, José Luis. (Director DOGA Navarra)





Núria Casals expone en el "Espacio DOGA"


Por Lluís Artigas Jorba



El día 13 de julio tuvo lugar la inauguración de la acreditada artista Núria Casals dentro del denominado Espacio DOGA, situado a l’Autovía A-2 Km. 583 d’Abrera (Barcelona), y que permanecerá abierta hasta el día 6 d’octubre del 2006. Un espacio polivalente destinado a exposiciones de oleos, acrílicos, fotografía, aquarela, dibujo, esculturas.... de acreditados artistas del momento.
Núria Casals nos ofrece una colección de trabajos monográficos sobre personajes vinculados a la empresa del sector de la automoción DOGA, con la sede social a la localidad d’Abrera (Barcelona). Y que tiene industrias en Martorell, Esparreguera, Viladecans, Navarra; y en el extranjero, en lugares como Brasil y Italia. Entre otros lugares.
Igualmente tiene importantes delegaciones comerciales en varios países como EEUU, Francia...

La exposición monográfica recoge un total de 48 acrílicos de medidas 35 x 25 cm. Exposición que tiene por nombre “Amarillo, rojo, negro; rojo, negro, amarillo; negro, amarillo, rojo” como alusión a los colores corporativos de esta indústria.
Son retratos de personas vinculadas a nuestra Empresa. Muchas de ellas todavia en activo. Otras, felizmente ya jubiladas de ella. Incluyendose también retratos de algunos de nuestros representantes, distribuidores y proveedores de la casa.

El visitante puede ver en la obra expuesta a un total de nueve ex empleados de la empresa, ya jubilados; a seis proveedores, tres distribuidores y, once representantes comerciales. Otros diecisiete empleados seran desde la alta dirección de la empresa, hasta personal de planta de la factoría sita en Abrera.
Es, pues, un éxito doble. Primero, por ofrecernos nuevamente dentro del Espacio DOGA una exposición de calidad. De una artista de pinceladas maduras y equilibradas, que sabe resolver las dificultades del retrato con unas pinceladas de técnica vigorosa y espontánea. Nada falta. Cada cuadro tiene aquello que necesita por ofrecer en síntesis el que ha sido todo una vida de cada uno d’este cuarenta ocho personajes. De estas cuarenta ocho vidas.
Segundo, porque se trata de una apuesta inteligente esta exposición. En un mundo como nuestro, donde el prestigio y el reconocimiento son también un bien intangible pero de valor, no ninguna dudas que verse retratado por una artista es, -cuando menos-, una experiencia gratificante que, además, demuestran un público reconocimiento social. Puede acontecer, pues, uno aglutinando más por conseguir aquello que denominaríamos “espíritu de pertenencia” o espíritu de equipo dentro de una misma Empresa. Una realidad que seria aconsejable siempre potenciar a todos los niveles dentro de nuestro tejido empresarial.

Sònia Farré nos presentaría poéticamente esta artista y su Obra con estas palabras:

“El tempo coloristico que Núria Casals utiliza para introducirnos en su nueva exposición está formato, como su título indica, por los colores corporativos de la empresa DOGA. La firma de su arte rae en la integración de varías influencias (pasando del diseño gráfico al cartelismo o el figurativismo de Lucien Freud) que ha dado lugar a un estilo tan personal que nos ofrecen sus retratos. Se necesita una cierta dosis de valentía por caer en manos de esta cirujana de la fisonomía que, con una técnica esmerada, un enfoque meticuloso y una gran psicología visual, extrae de cada rostro la conciencia de las arrugas más superficiales por mostrarnos la oscuridad del alma del personaje...”

La Núria Casals cursaría estudios de decoración (DIAC-EIADE) de 1981 a 1984; de diseño gráfico (ELISAVA) de 1990 a 1994, y de dibujo y pintura en la Academia Sanvisens de 1985 a 1996. Ampliando actualmente sus conocimientos d’escultura al Taller de Arte Maño. Su bibliografía recoje exposiciones en la Galería AGORA-3 de Sitges (Barcelona) los años 1987, 1988, y 1989. A la Galería CENTRO PASAJE de Barcelona l’año 1987. En el REAL CENTRO ARTÍSTICO DE BARCELONA durante el año 1990 . A obtenido varios premios en concursos de pintura, como también ha sido seleccionada su obra en varios certámenes de órdago. A partir de l’año 2004 Núria Casals s’especializa en retratos, consiguiendo una vigorosa técnica y merecido prestigio dentro los círculos artísticos nacionales.

.

2 comentaris:

ALCON ha dit...

Hola!

Intento entender cada post.
Me da gusto saber que sigues escribiendo.
Un abrazo grande.

Jaime V. ha dit...

Pues en mi tienes también un lector, y lo digo porque he leido para atrás posts tuyos. Espero leer másde ti Lluis. Un saludo desde México.